Tips voor een professioneel webinar


Tips voor een professioneel webinar.

Doordat evenementen in veel gevallen nog niet doorgaan zoals gepland, is het aantal webinars in Nederland in rap tempo toegenomen. Vanachter hun laptop delen experts hun kennis en kunde met allerlei geïnteresseerden. Super natuurlijk, maar nu we hieraan gewend raken, gaat de verwachting van kijkers omhoog. Hoe zorg je voor een zo professioneel mogelijke webinar. Wij zetten de tips voor je op een rij!


Lichaamshouding

Gebruik je de geïntegreerde webcam van je laptop of een camera direct boven je scherm? Zorg dan dat je goed recht zit. Zit je voorovergebogen, dan komt je verhaal minder sterk over. Wil je echt punten scoren? Ga dan staan. In een actieve houding vertel je met meer passie en het geeft je meteen ruimte voor meer non-verbale communicatie.

Beeldkwaliteit bij je webinar

De beeldkwaliteit van de webcam in je computer is vaak prima voor vergaderingen met collega’s. Maar organiseer je een webinar voor externen, dan wordt beeldkwaliteit al belangrijker. Daarom is een goede HD of 4K camera zeker aan te raden voor een professionele uitstraling. Denk daarbij ook aan de goede belichting van de spreker. Het eenvoudigst te realiseren: ga met je gezicht richting een raam zitten. Zo is je hele gezicht ongeveer op dezelfde manier belicht. Denk bijvoorbeeld aan de Logitech BRIO 4K of de Logitech C930e.

Audiokwaliteit

De twee grootste ergernissen bij webinars zijn slechte audio en storende achtergrondgeluiden. Zit er een kraak in de audio, klinkt het blikkerig of zijn er veel geluiden op de achtergrond, dan is dat storender dan slechte video. Je kunt dit eenvoudig oplossen door gebruik te maken van een headset, externe microfoon of een all-in-one videobar. In zo’n videobar worden hoogwaardige microfoons (meervoud) gecombineerd met een 4K camera en goede speakers. Deze videobars zijn vaak standaard voorzien van Acoustic Fence en ruisonderdrukking. Hiermee behoren ongewenste achtergrondgeluiden tot het verleden. Ons advies voor een goede all-in-one videobar is de Poly Studio USB of de Poly Studio X50.

Meerdere sprekers tijdens een webinar

Presenteer je een webinar met meerdere sprekers in dezelfde ruimte? Dan kan je geluid gaan rondzingen als er twee laptops worden gebruikt. Bij gebruik van één laptop is het bewaren van voldoende afstand weer lastig. Met een all-in-one videobar los je dit probleem op. De slimme software in de videobar zoomt namelijk automatisch in op de spreker. Zo host je dus eenvoudig een webinar met meerdere personen met de hoogste audio- en videokwaliteit.

Technische oplossingen

Kies je voor een all-in-one videobar voor je webinar dan raden wij drie opties aan:


Werk je liever met een headset tijdens je webinar kies dan een model met Active Noise Cancelling en een microfoon met ruisonderdrukking. Denk bijvoorbeeld aan: